Tekstgrootte
Kinderfysiotherapie is één van de eerste stappen
De Visser ’t Hooft school is zich aan het ontwikkelen tot Kindcentrum. Dat wil zeggen dat de Visser ’t Hooft meer gaat bieden dan onderwijs en opvang en een organisatie wordt met alle zorg die zij kunnen bieden aan de kinderen en aan de ouders. Vanaf januari 2021 is de Visser ’t Hooft officieel een Kindcentrum. Eén van de stappen die al genomen zijn is om een kinderfysiotherapeut in huis te nemen. Vanaf november is er elke donderdag een vast gezicht van Kinderfysio Nelissen aanwezig in de school. Wij willen er graag meer over weten en spreken Linda Andriessen-Nelissen hierover, eigenaar van deze kinderfysiopraktijk in Heiloo en Limmen.
,,Ik zit niet op school, ik zit op een kindcentrum”
Een meisje dat moeite heeft zich te concentreren in de klas. Een jongetje dat moeite heeft met leren schrijven. Een kind dat faalangstig is of bepaalde dingen niet durft. Een kind dat minder goed meekomt met zijn klasgenoten. Zoveel kinderen, zoveel uitdagingen. Als leerkracht merk je ze op, maar hoe ga je er vervolgens mee om? Hoe zorg je ervoor dat de leerling in kwestie hulp krijgt? Met onderwijs, opvang en zorg onder één dak heb je de oplossing in handen. Een kind zal straks zeggen: ,,ik zit niet op school, ik zit op een kindcentrum”.
Kinderen willen weer zo snel mogelijk meekomen op school of op sportgebied
De 36-jarige Alkmaarse Linda Andriessen-Nelissen, zelf van jongs af aan actief op sportgebied en moeder van twee jonge kinderen, werkte eerst als fysiotherapeut voor volwassenen, maar vindt het werken met kinderen leuker en uitdagender. ,,Kinderen hebben andere doelstellingen, zij willen zo snel mogelijk weer mee kunnen komen op school of op sportgebied”, vertelt zij hier enthousiast over. De specialisatie kinderfysiotherapie is sinds een jaar of tien, vijftien een opkomend beroep.
,,Waar we kinderen voornamelijk bij helpen is concentratie, werktempo, grove motoriek, fijne motoriek, bijvoorbeeld bij het schrijven, een sportblessure of angst bij bepaalde onderdelen met gym.” Ook voor de 0 tot 4-jarigen heeft Linda oplossingen. Ze is zelf gespecialiseerd in het begeleiden van gezinnen die te maken hebben met een te vroeg geboren kindje. Voor de doelgroep 6 tot 16 jaar heeft ze het programma FITkids, speciaal voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. De kinderen trainen en bewegen een halfjaar tot een jaar onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut. Daarnaast is Linda actief met Peutergym.
Hoe gaat de kinderfysiotherapeut op een kindcentrum te werk?
,,Als een hulpvraag zich aandient, die meestal voortkomt uit een observatie van de leerkracht, dan wordt die eerst besproken met de ouders, waarna een intake plaatsvindt”, legt Linda uit. ,,Stel dat het gaat om een kind dat moeite heeft om zich te concentreren, bijvoorbeeld bij leerlingen in groep twee en drie. In deze groepen worden de meeste aspecten van leerlingen gevraagd, waarbij zij een goede concentratie moeten hebben. Dan gaan we kijken wat de oorzaak is, wat gebeurt er in de klas? Ligt het aan het kind of aan de omgeving? We koppelen onze bevindingen terug aan de leerkracht. Als hij of zij al iets kan doen om de concentratie te verhogen dan kan dat direct in werking gezet worden. Daarnaast gaan we aan de slag met concentratie oefeningen. Wat we ook zien, is dat kinderen eerder blessures hebben, doordat zij minder buiten spelen. Al bij de Peutergym proberen we daar preventief iets aan te doen. Kinderen zijn lekker fysiek in de weer met leeftijdsgenoten en gaan vol vertrouwen naar de basisschool.”
De verzekering
,,Donderdag 5 november is de eerste donderdag in de Visser ’t Hooft. De eerste aanmeldingen en intake gesprekken hebben wij in de herfstvakantie gehad. We starten met Peutergym en de behandeling van leerlingen. Een gemiddeld traject wisselt per hulpvraag. Gemiddeld kom je uit op zo’n 7 à 8 keer en het kind krijgt oefeningen mee voor thuis. 18 behandelingen per jaar kunnen uit de basisverzekering betaald worden. Maar meestal komen we daar niet aan. Is er meer nodig, dan zijn er opties via de aanvullende verzekering van de ouders”, zegt Linda. Op de vraag of de oefeningen thuis wel gedaan worden, antwoordt de kinderfysiotherapeut: ,,Ik probeer ze in te brengen in de dagelijkse dingen, zoals tandenpoetsen. Als je dan bijvoorbeeld op één been gaat staan kost het niet veel tijd. Op een gegeven moment zit dit in het systeem van het kind.”
Enquête kinderopvang
De Visser ’t Hooft wil graag jouw kind van 0 t/m 13 jaar ononderbroken een brede ontwikkeling bieden. Daarom peilt zij graag jóuw behoefte qua kinderopvang. Vul je de enquête in? Dat kan via: https://pospiegel.nl en log in met: DOV-YLX-DJU. Dit duurt ongeveer 10 minuten.